Subdomain Nedir?
Domain nedir konumuzu inceledikten sonra artık subdomain nedir ve nasıl oluşturabiliriz konumuza geçelim.
Subdomain kelimesinin karşılığı dilimizde alt alan adı anlamına gelmektedir. İsminden de anlayacağımız üzere subdomain demek ana domainimizin altında oluşturduğumuz alt domainlerimizdir. Bir nevi ana domaininizin uzantıları demek daha doğru uygun olur.
Örneğin web sitemizin ana domaini konubilgi.com subdomaine örnek olarak ise forum.konubilgi.com açabilirim.
Subdomain Neden Kullanılır?
Yukarıda subdomain nedir sorusunu özetle açıkladık. Artık nedir sorusundan ziyade subdomain neden kullanılır sorusunu bilmeliyiz. Alt alan adı kullanmadan önce mutlaka ne için kullanıldığını, web sitesine katkısı ne olacağını bilmeliyiz. Subdomain kullanmak site sahipleri tarafından sitesini geliştirmeye, kullanıcılar tarafından ise rahat kullanım olanağına yardımcı olur. Ek olarak şunu da söylemeliyiz ki her site sahibi subdomain açacak gibi bir zorunluluğu yoktur. Ancak subdomain kullanmanın sağladığı kolaylıklar ve işlevsellikler vardır. Bunlar;
- Web sitesinin ana sektöründen farklı bir sektörde yayına geçmesi diyebiliriz. Örnek olarak bir giyim mağazası sektörünün ev dekorasyonları ürünü satması için home.alanadi.com subdomaini açabiliriz.
- Web sitesinin farklı dillerde hizmet vermesi için alt alan adı açabiliriz. Örnek olarak bir yerli web sitesinin Amerika ülkesi için us.alanadi.com şeklinde o ülkeye hitap ederiz.
- Yerli kurumsal firmaların her şehre özel subdomain açabilir. Örnek olarak bir yemek firması İzmir ili için izmir.alanadi.com şeklinde sadece o ile hitap edebilir.
- Kurumsal web sayfalar ana sayfa stillerini bozmamak için blog tarzındaki makalelerini subdomain sayfalarında paylaşırlar. Örnek olarak blog.alanadi.com
Özetle söylemek gerekir ise alt alan adı kullanmanın sebebi çoğunlukla web sitesinde yer alan içerik ve gönderileri ayrıştırmak onları sınıflandırmaktır. Bu konu daha çok domain satın alınırken yeni başlayanların aklını karıştırır. Domain ve subdomain arasındaki en büyük fark domain ana sitenizin konusuna yönelik olup, subdomain ise ana sitenizin içeriğinden farklı alanlarla yayın yapmanızı sağlar. Sonuç olarak şunu söylemeliyiz ki subdomainler de domainin alt sayfalarıdır. En çok görülen yerler; internet ortamında bilgi paylaşan sitelerin forum sayfaları, çoklu dile hitap eden sayfaların farklı dillerdeki sayfaları, alışveriş sitelerinin blog sayfalarında sıkça görebiliriz.
Subdomain Ne Zaman Kullanılmalıdır?
Bireysel olarak bir web sitesi açtıktan sonra ardından hemen subdomain kullanılması sağlıklı bulmuyorum. Açtığınız web sitesinin Google gözünde önce iyi bir seviyeye gelmesi lazım. Aynı zamanda web sitenizin alt alan adına ihtiyacı var mı bunu sorgulamayız. Eğer ihtiyacı olmayan bir web sitesine alt alan adı açarsanız size bir katkısı olmayacağı aşikardır.
Zaten bir alt alan adı açma işlemi aşağıdaki başlıktan da göreceğiniz üzere oldukça basit bir işlemdir. Dolayısıyla önce ihtiyacınızın olup olmadığına sonra da ihtiyacınız var ise planlı bir şekilde araştırma yapmanız gerekmektedir.
Aşağıdaki maddelere yönelik bir çalışmanız var ise subdomain açmanızda yarar olacaktır;
-
Ana domainin sektöründen farklı sektörlere hitap etmeniz;
Ana domaininizin piyasadaki hedeflediği sektöründen başka sektörlere de yönelmek istiyorsanız subdomain ihtiyacınız için aranan bir çalışmadır.
Hemen bir örnek verelim, markalaşmış bir hizmet siteniz olsun ana konusunun diş tedavisi olduğunu farz edelim. Bir zaman sonra markanız büyüdükten sonra farklı bir sektöre yönelmek istediniz. Bu sektörde burun estetiği üzerine olsun, estetik.alanadiniz.com şeklinde piyasaya aynı kurum üzerinden farklı alt domainler ile sitenizi sunabilirsiniz.
-
Ziyaretçilerinizin kullanım kolaylığını sağlamak için;
Uzun süredir hizmet veren yüksek kitleye sahip olan sitelerin veri fazlalığı çok olur. Kullanıcılar ise bu veri fazlalığın içerisinde sıkılabilir veya aradığını bulamayabilir. Bu sebepten sitenizdeki verileri kullanıcın kolay bir şekilde bulabilmesi, yönetebilmesi için alt domainler ile kategori edebiliriz.
Yaptığımız işlem aslında tamamen ziyaretçilere yönelik olup, onlara bu kolaylığı sunmak ve site içerisinde sıkmamaktır.
-
Kurumsal web sitenizin blog sayfasını oluşturmak için;
Kurumsal web sitelerinin ana sayfalarında genellikle hizmetin içeriği yer alır. Ama kurumsal web siteleri de sadece hizmet içeriğinden ziyade bilgi içerikli makalelerde paylaşmalıdır. Kurumsal web sitelerinin arama motorlarında üst seviyelere çıkabilmesi için blog sayfaları önemli bir yere sahiptir.
Örneğin bir kurumsal olarak ayakkabı satış mağazanız var ve web sitenizde de ayakkabı modelleri ve fiyatları yazan standart bir ticaret ara yüze sahipsiniz. Aynı zamanda ayakkabı sektörü ile ilgili bilgi içerikli makaleler de paylaşmak istiyorsunuz. Ama bir e-ticaret sayfası tamamen satışa yönelik olduğundan makalelere genelde yer verilmez.
Tam bu nokta da ihtiyacını gidermek için subdomain ile alt sayfalarınızı açarak ana sayfanızdan bağımsız olarak bilgi paylaşımları yapabileceğiniz blog sayfası açabilirsiniz.
Subdomain Nasıl Oluşturulur?
Öncelikle bir subdomain oluşturmak için domain ile ilişkilendirilmiş bir hosting paketimizin bulunması gerekmektedir. Genel olarak çoğu hosting paketlerinde subdomain açma limiti sınırsızdır, ancak siz yine de hosting paketi alırken bu maddelere dikkat ediniz. Şimdi bir subdomain nasıl açılır detaylıca öğrenelim.
Cpanel’e Giriş Yapalım.
Cpanel hesabınıza ister hosting firmanızdan hesabınıza giriş yaparak ister ise aşağıdaki gibi domain adınızın sonuna iki nokta üst üste yaparak 2083 yazıp aratırsak cpanel hesabımıza bağlanırız.

Cpanel’e Giriş – subdomain nedir – konubilgi.com
Açılan ekrana cpanel kullanıcı adı ve şifrenizi girelim. Eğer cpanel kullanıcı adı ve şifrenizi bilmiyor iseniz hosting firmanızdan destek bileti açıp öğrenebilirsiniz. Genelde hosting paketi satın aldığınızda cpanel bilgileri e-mail olarak tarafınıza gönderilir.

Oturum Açma Cpanel – subdomain nedir – konubilgi.com
Cpanel Ara yüzünden Etki Alanlarına Giriş Yapalım.
Cpanel hesabımıza giriş yaptıktan sonra ana ara yüzdeyken arama kısmına etki alanları yazalım. Cpanel’e yeni gelen güncelleme sonrası subdomainler “Etki Alanı” seçeneğinden yapılmaktadır. Daha önceden ise “Alt Etki Alanı” seçeneği ile açılıyordu ancak dediğim gibi cpanel sürümünüze göre bu iki başlıktan hangisi varsa onu seçip ilerleyelim.

Cpanel Etki Alanları – subdomain nedir – konubilgi.com
Etki alanı sekmesine girdikten sonra ise yeni bir etki alanı oluştur butonuna basalım.

Cpanel Subdomain Oluşturma – subdomain nedir – konubilgi.com
Son olarak oluşturmak istediğimiz subdomain ismini etki alanı kısmına yazalım ardından gönder tuşuna basarak subdomain adresimizi oluşturalım.

Subdomain Oluşturma – subdomain nedir – konubilgi.com
Subdomainimizi oluşturduk ftp klasörüne girdiğinizde otomatik olarak bir subdomain ismi ile aynı klasör oluşacaktır. Oluşan klasöre dosyalarınızı aktararak yayın hayatına başlayabilirsiniz.
Subdomain Faydaları Nelerdir?
- Web sitenizle ilgili yeni bir domain ihtiyacınızda ücret ödemezsiniz.
- Seo açısından ana sitenize oldukça katkı sağlar, ve arama motorunda yükselmenize yardımcı olur.
- Ana domaininizden bağımsız çalışır, bağımsız index alır.
- Cpanel üzerinden kolayca ekleme ve silme yapılabilirsiniz.
- Ana hizmeti bir sektöre bağlı olmayan birden fazla sektörde bulunan siteler için her sektöre ayrı siteler oluşturmasına olanak sağlar.
- Deneme çalışmalarınızı subdomain üzerinden yapabilirsiniz. Ana domaininize hiçbir zararı yoktur.
- Ziyaretçilere markalaşmış bir görünüm hissettirir.
- Siteniz ile ilgili kampanya, anket, forum gibi sayfaları subdomain ile açabilirsiniz.
- Sitenizi yabancı dil bazında subdomain ile yayına alabilirsiniz.