Web sitesi açarken dikkat etmeniz gereken birçok nokta vardır. Bunlardan birisi de tabii ki hosting olmaktadır. Peki hosting nedir? Hosting seçiminde nelere dikkat edilmelidir? Web sitemizin iyi bir hosting üzerinde olması bizlere ne kazandırır?
Hosting Nedir?
Hosting ya da Türkçe karşılığı barındırma hizmeti en kaba tabiri ile domainimizin barındığı alandır. Web sitelerimiz üzerinde yer alan tüm veriler bu sunucularda saklanmaktadır. Yine aynı şekilde web sitemizin çalışmasını sağlayan veri tabanı, içerik yönetim sistemi (WordPress, Joomla vb.), web sitemize kurduğumuz eklentiler de bu sunucu üzerinde çalışmaktadır. Bu noktada hosting nedir? Hosting seçiminde nelere dikkat edilmelidir? Sorusu daha da önem kazanmaktadır. Hosting web sitemizde ne kadar içerik tutabileceğimizden, web sitemizin hızına kadar birçok noktada belirleyici olmaktadır.
Hosting Seçimi Neden Önemlidir?
Yukarıda da belirtiğimiz gibi alacağımız hosting web sitemizin birçok özelliği noktasında belirleyici olacaktır. Web sitemizin hızı, web sitemizde barındırabileceğimiz içerik sayısı, kurabileceğimiz içerik yönetim sistemleri, kurabileceğimiz eklentiler ve temalar gibi noktalar üzerinde belirleyici olmaktadır. İyi bir firmadan hizmet almamanız bu noktalarda sizleri kısıtlayacaktır. Web siteniz yavaş çalışacak, barındırabileceğiniz içerik sayısı azalacak ve kurabileceğiniz uygulamalar kısıtlanacaktır.
SEO noktasında da hosting seçimi önemlidir. SEO arama motoru optimizasyonu anlamına gelmektedir. Arama motoru optimizasyonu iyi olan bir web sitesi, Google gibi arama motorlarında üst sıralara çıkacaktır. Web sitenizin hızlı çalışması ve güncel teknolojileri desteklemesi sizi bu noktada öne çıkaracaktır. Alacağınız web hosting bu yüzden SEO açısından da önemlidir. Hosting nedir sorusunun yanı sıra hosting seçerken nelere dikkat etmeliyiz sorusu da çok önemlidir.
Hosting Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hosting nedir? Hosting seçiminde nelere dikkat edilmelidir? Sorumuzun ilk kısmının yanıtını verdik. Gelelim hosting seçerken nelere dikkat etmemiz gerektiğinde. Hosting seçerken dikkat edilmesi gerekenler;
- Trafik Limiti:
Trafik limiti bir web sitesinin harcayabileceği toplam veri miktarını göstermektedir. Bu ifadeyi biraz daha açacak olursak web sitenize gelen her kullanıcının harcadığı veri miktarı size yansıtmaktadır. Örneğin web sitenizdeki bir yazıda 2 tane görsel ve 1 tane video kullandınız diyelim. Bunların toplam boyutu da 5 MB tutuyor. Bu noktada bu yazıyı her okuyan kullanıcı için trafik limitinizden 5 MB düşer. Yani bu sayfayı 10 kişi okursa size toplam trafiği 50 MB olur. Bu noktada mutlaka trafik limiti yüksek bir web hosting seçmelisiniz. Özellikle de video gibi içerikler çok olacaksa ve bunlar web sitesinde tutulacaksa trafiği limitsiz paketlere bakabilirsiniz. - Depolama Alanı (Disk Alanı):
Adından da anlaşılabileceği gibi depolama alanı web sitenize ayrılan toplam alanı belirtmektedir. Web sitenize kurduğunuz içerik yönetim sisteminden (örneğin WordPress), yüklediğiniz resimlere kadar her şey depolama alanını kullanacaktır. Eğer forum sitesi gibi kullanıcıların da içerik yükleyeceği bir platform kurarsanız onların da yükleyeceği her şey depolama alanınızı kullanır. Basit bir blog için ortalama olarak 10 GB yeterli olmaktadır. Forum sitesi gibi siteler için en az 50 GB olmalıdır. (Sınırsız paketler de bulunmaktadır. Özellikle birçok yazarın içerik yüklediği, birçok video bulunan bir web sitesi açarsanız sınırsız seçeneklere de bakabilirsiniz) - Ram ve İşlemci Limiti:
Ram ve işlemci web sitenizin hızını belirleyecek en önemli unsurdur. Firmanın sizlere sunduğu ram ve işlemci miktarı bu noktada önemli olmaktadır. WordPress çalıştıracak bir web sitesi için en az 2 GB ram olan bir paketi seçmeniz gerekmektedir. Eğer WordPress kuracak, aynı anada çok fazla kullanıcı web sitenize girecek, web sitenizde forum, blog gibi farklı sayfalar da olacaksa bu noktada daha yüksek ram miktarı seçmeniz gerekir. Firmanın işlemci olarak Xeon serisi bir işlemci kullanmasına özen gösterin. Xeon serisi sunucular için özel olarak geliştirilmiştir. Bu noktada çok daha performanslı çalışırlar. - İnode Limiti:
İnode limiti de depolama alanına benzer bir sınırdır. İnode hostingde depolayabileceğiniz toplam içerik sayısıdır. Her bir dosya tek, tek sayılmaktadır. Örneğin bir WordPress ortalama olarak 300 – 400 dosyadan oluşmaktadır. Web sitenize attığınız her resim yine 1 inode sayılacaktır. İnode limitinin basit bir blog için ortalama 20 bin olması yeterlidir. Tabii ki bu sayı ne kadar yüksek olursa o kadar iyi olacaktır. - LiteSpeed Desteği:
LiteSpeed bir sunucu yönetim yazılımıdır. Web sitesinin hızlı çalışması için LiteSpeed desteği olması önemlidir. LiteSpeed bir ön bellekleme yazılımıdır. Sektörün de en iyi ürünlerinden birisidir. Web sitenizin çok daha hızlı açılmasını sağlar.
Hosting Firması Seçimi
Hosting kadar, hizmeti alacağınız firma da önemlidir. Firma seçerken;
- Mutlaka firmanın hızlı bir şekilde destek sunduğundan emin olun. Özellikle web hosting hizmetinde firmaya işiniz düşebilir. Size hızlı bir şekilde cevap vermesine özen gösterin.
- Firmanın ücretsiz SSL sunmasına dikkat edin. SSL web sitesinde güvenlik sağlamak için gerekli olan bir sertifikadır. Bunun firma tarafından sunulması işinizi kolaylaştırır.
- Eğer farklı bir firmada hostinginiz varsa, yeni firmanızın bunu ücretsiz şekilde taşıması iyi olacaktır. Birçok firma bu anlamda ücretsiz taşıma hizmeti vermektedir. Sizin de farklı bir web siteniz varsa ücretsiz taşıma hizmeti olmasına dikkat edin.
- Tabii ki en önemli noktalardan birisi fiyattır. Firmanın sizlere uygun bir fiyat sunduğundan emin olun.
Hosting nedir sorusunu detaylıca açıklamış olduk, konu hakkında merak ettiklerinizi bizlere yorumlardan sorabilirsiniz.