Bir gıda alerjisi, genellikle enfeksiyonlarla savaşan vücudunuzun bağışıklık sisteminin bir veya daha fazla yiyeceğe aşırı tepki vermesidir. Bu kendinizi kötü hissetmenize neden olabilir. Alerjiniz şiddetliyse hayati tehlike oluşturabilir. Her yediğinizde yumurta veya fındık gibi yiyeceklere tepki gösterebilirsiniz.
Gıda Alerjisi
Dünya üzerinde 100 çocuktan yaklaşık beşinde gıda alerjisi vardır. Yetişkinler arasında her 100 kişiden yaklaşık üç veya dördü bir gıda alerjisine sahiptir. Bazı çocuklar büyüdükçe süt ve yumurta gibi yiyeceklere karşı alerjilerinden kurtulurlar. Ancak yer fıstığına, deniz ürünlerine veya ağaç yemişlerine karşı alerjiden kurtulmak biraz zordur.

Gıda Alerjisine Neden Olan Yiyecekler
Gıda Alerjisine Neden Olan Yiyecekler
Gıdalardaki herhangi bir protein reaksiyona neden olabilir, ancak çoğu alerjik reaksiyona neden olan küçük bir gıda grubu vardır.
- İnek sütü: Çocuklarda, yetişkinlere göre daha yaygındır ve birçok çocuk beş yaşına kadar süt alerjisinden kurtulur.
- Yumurtalar: Yumurta alerjisi çocuklarda daha yaygındır ve genellikle bebek bir yaşına gelmeden başlar. Bazı insanlar iyi pişmiş yumurta yiyebilir, ancak çiğ veya gevşek pişmiş yumurta yiyemez.
- Kuruyemiş: Kuruyemişler arasında badem, yer fıstığı, kaju ve ceviz bulunur.
Diğer yiyecekler de alerjiye neden olabilir, örneğin:
- Susam
- Balık ve kabuklu deniz ürünleri
- Soya
- Kivi meyvesi dahil birçok meyve
- Buğday: buğdaya tepki veren kişilerde alerji yerine çölyak hastalığı denen bağırsak rahatsızlığı olabilir.
Bazı insanlar yiyecekler arasında çapraz reaksiyona sahip olabilir. Örneğin, inek sütüne alerjiniz varsa, keçi sütüne de alerjiniz olabilir. Yer fıstığına alerjiniz varsa, acı bakla da dahil olmak üzere bezelye ailesinin diğer üyelerine de tepki verebilirsiniz. Acı bakla unu ve tohumları bazen ekmek, hamur işleri ve makarnada, buğday ve glütensiz yiyeceklerde kullanılır.
Gıda Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Bir gıda alerjisinin semptomları çok hızlı bir şekilde, genellikle yemeği yedikten 20 dakika sonra ortaya çıkabilmektedir. Bir reaksiyona neden olması için çok az miktarda yemeniz yeterli olabilir. Aşağıdaki belirtilerden bazılarına sahip olabilirsiniz:
- Akan, tıkalı veya kaşıntılı burun ve hapşırma
- Kaşıntılı, kırmızı ve şişmiş cilt ve kızarıklık
- Ağrılı, kırmızı, şişmiş veya kaşıntılı gözler
- Hırıltılı solunum, öksürük, gürültülü nefes alma veya nefes darlığı
- İshal
- Hasta hissetmek veya hasta olmak
- Karın ağrıları (kramplar) ile şişkinlik (şişmiş karın) hissi
Bu semptomlara başka koşullar ve hastalıklar da neden olabilir. Bu semptomlardan herhangi birine sahipseniz, doktorunuzla konuşun.
Şiddetli Reaksiyonlar
Gıda alerjileri ayrıca tüm vücudunuzu etkileyen anafilaksi adı verilen ciddi bir alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu durum yaşamı tehdit edebilir ve hemen tedavi edilmesi gerekir. Alerjik yanıtın semptomları şiddetlenirse ve ağzınız ve boğazınız şişerse, hava yolunuz tıkanabilir ve bu çok ciddi olabilir. Birisi nefes almakta güçlük çekiyorsa veya bilincini kaybediyorsa, hemen 112 acil servis hizmetlerini arayın.
Gıda Alerjisi Nasıl Anlaşılır / Teşhis Edilir?
Doktorunuz size alerjik reaksiyonunuzun olup olmadığı, semptomların ne olduğu ne kadar hızlı geliştiği ve ne kadar şiddetli olduğu hakkında sorular soracaktır. Doktorunuz ayrıca reaksiyondan önceki iki saat içinde yediğiniz yiyecekleri, bunların ne olduğunu ve ne kadarını yediğinizi sorabilir. Ayrıca bir yemek günlüğü tutmanız da istenebilir.
Doktorunuz bir gıda alerjiniz olduğunu düşünürse, bunun ne tür bir reaksiyon olduğunu görmek ve şüphelenilen yiyeceklerin buna neden olup olmadığını doğrulamak için alerji testi isteyebilir. Yaygın alerji testleri aşağıda listelenmiştir.
- Deri prick testleri: Cildinize tek başına veya bir sıvıya karıştırılarak çok az miktarda yiyecek konur. Cildinizi delmek için bir iğne kullanılır. Yiyeceklere alerjiniz varsa, yaklaşık 20 dakika sonra kabarıklık adı verilen bir cilt reaksiyonu yaşayabilirsiniz.
- Kan testleri: Bunlar, farklı gıda proteinlerine karşı antikor miktarını ölçer. Antikorlara immünoglobulin E (IgE) adı verilir.
- Yiyecek zorlukları: Bu, bir reaksiyon olup olmadığını görmek için size artan miktarlarda yiyecek verildiği zamandır. Bu test her zaman gerektiğinde güvenli bir şekilde tedavi edilebileceğiniz bir yerde yapılmalıdır.
Bazı alerjik reaksiyon türleri için, iki ila altı hafta boyunca bir eliminasyon diyetini denemeniz istenebilir. Bu, semptomlarınızın iyileşip iyileşmediğini görmek için alerjik reaksiyonunuza neden olabilecek yiyecekleri yemeyi bıraktığınız zamandır. Daha sonra semptomlarınızın geri gelip gelmediğini görmek için yemeği tekrar yemeye başlamanız istenecektir.
Uygulamalı kinesiyoloji, saç analizi ve vega testi gibi diğer testler bazen gıda alerjilerini test etmenin bir yolu olarak kullanılabilir. Ancak bunların işe yaradığını gösteren hiçbir kanıt yok, bu nedenle gıda alerjilerini teşhis etmek için önerilmemektedirler.
Gıda Alerji Tedavisi
Gıda alerjisinin ana tedavisi, alerjiniz olan yiyecekleri yememektir. Alerjiniz şiddetliyse ve az miktarda yiyecek, bir reaksiyona neden oluyorsa, yememeniz kesinlikle önemlidir. Alerjiniz olan yiyecekleri solumak veya bunlara dokunmak konusunda da dikkatli olmanız gerekebilir.
Yiyecek etiketlerini nasıl okuyacağınız, hangi gıdalardan kaçınmanız gerektiği ve evde olmadığınız zamanlarda nasıl güvenli bir şekilde yiyeceğiniz konusunda uzmanlar tarafından tavsiyeler verilmelidir. Size özel tavsiyeler verebilecek bir diyetisyenle görüşebilirsiniz.
Alerjiniz hafifse ve yalnızca kaşıntı veya kızarıklık gibi belirtileriniz varsa, doktorunuz alerjik reaksiyon başlar başlamaz antihistaminikler almayı önerebilir. Doktorunuz ayrıca ranitidin gibi H2 antagonisti adı verilen bir ilaç almayı önerebilir. Bu, alerjik reaksiyonu ve semptomlarınızı azaltmak için antihistamin ile birlikte kullanılır.
Semptomlarınız hırıltılı solunum veya solunum problemlerini içeriyorsa, size bronkodilatör adı verilen bir ilaç verilebilir. Alerjik reaksiyon başladığında bunu bir inhalatörden solumalısınız ve daha sonra semptomlarınıza bağlı olarak sonraki bir saat içinde birkaç kez veya daha uzun süre nefes almalısınız. Doktorunuz size ne kadar ve ne zaman alacağınızı söyleyecektir.
Enjekte Edilebilir Adrenalin
Bir yiyeceğe ciddi bir alerjik reaksiyon gösterme olasılığınız varsa, doktorunuz kendinize verebileceğiniz enjekte edilebilir adrenalin reçete edebilir.
Yanlışlıkla ciddi bir alerjik reaksiyona neden olan bir yiyeceği yerseniz veya dokunursanız, kendinize veya birisinin size hemen adrenalin vermesi gerekebilir. Nasıl ve ne zaman kullanacağınız gösterilecektir. Doktorlar genellikle iki adrenaline sahip olmanızı önerir. İlk enjeksiyon yeterince işe yaramazsa, ilk enjeksiyondan beş dakika sonra ikinci bir enjeksiyon yapabilirsiniz. Bunları her zaman yanınızda taşımalısınız.
Gıda Alerjilerinde Acil Tedavi
Şiddetli bir alerjik reaksiyon yaşıyorsanız ve nefes alma problemleri yaşıyorsanız ve kendinize enjekte edebileceğiniz adrenalin varsa onu kullanmalısınız. Adrenalin semptomları giderir gibi görünse bile, birinden hemen ambulans için 112 acil servis hizmetlerini aramasını isteyin.
Belirtilerinizi hafifletmek için adrenalin ve diğer ilaçlar verilecektir. Nefes almanıza yardımcı olması için oksijene ve genellikle damla yoluyla verilen ekstra sıvılara da ihtiyacınız olabilir. Durumunuz kötüleşirse, alerjik reaksiyon hafifleyene kadar nefes almanıza yardımcı olmak için hava yolunuza bir tüp takılması da gerekebilir.
İmmünoterapi
İmmünoterapi, size alerjiniz olan çok küçük miktarlarda gıda proteini verildiği zamandır. Zamanla sahip olduğunuz miktar artar, böylece vücudunuz alerjeni kabul etmeyi öğrenir. Bu, bir yiyeceğe tepkinizin daha hafif olacağı anlamına gelir.
İmmünoterapi yeni bir tedavi türüdür ve ne kadar iyi çalıştığını ve hangi kişilerde çalıştığını test etmek için araştırmalar halen yapılmaktadır. Gıda alerjisine sahip olan herkes için bir tedavi seçeneği değildir.
Gıda Alerjisi Nedenleri Nelerdir?
Alerji, vücudunuzun bağışıklık sisteminin yiyecekler, polen, arı sokmaları ve ev tozu akarı gibi genellikle zararsız olan bir şeye tepki vermesidir. Çoğu insanda bu maddeler (alerjenler) herhangi bir soruna neden olmaz, ancak bunlara alerjiniz varsa bağışıklık sisteminiz onları bir ‘tehdit’ olarak görür ve aşırı tepki verir. Bu, alerjik reaksiyon belirtilerine neden olur.
Farklı alerjik reaksiyon türleri vardır. Bazı alerji türlerinde hemen bir reaksiyon alırsınız ve diğerlerinde reaksiyonun gelişmesi saatler veya günler alır. Bir alerji türü, astım, egzama ve saman nezlesini içeren atopidir.
Gıda Alerjisinin Komplikasyonları / Sonuçları
Gıda alerjisinin en ciddi komplikasyonu anafilaksidir. Bu, yaşamı tehdit edebilen şiddetli, tüm vücut alerjik reaksiyonudur. Çocukların bir yiyeceğe yetişkinlere göre anafilaktik reaksiyon gösterme olasılığı daha yüksektir. Daha önce bir yiyeceğe karşı şiddetli veya anafilaktik bir reaksiyon yaşadıysanız, o yiyecekle tekrar temas ederseniz büyük olasılıkla başka bir reaksiyon yaşayacaksınız. Ancak, daha sonraki reaksiyonlar mutlaka öncekiler kadar şiddetli olmayacaktır.
Bir reaksiyonu önlemek için çok fazla yiyeceği kesmeniz gerekiyorsa, genel olarak sağlığınızı etkileyebilir. Bunun nedeni, ihtiyacınız olan tüm enerjiyi ve besinleri alamıyor olmanız olabilir. Çocuğunuzun gıda alerjisi varsa, diyetini değiştirmek ne büyüme ve gelişme sürecini etkileyebilir. Diyetinizde çok fazla değişiklik yapmanız veya çok fazla yiyeceği kesmeniz gerekiyorsa, bir diyetisyenden uzman tavsiyesi almalısınız.
Tavsiye Makale: Güneş Alerjisi Nedir? Neden olur? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Var mı?
Bir yiyeceğe şiddetli tepki gösterme olasılığınız varsa, doktorunuz tıbbi bir acil durum tanımlama bileziği takmanızı önerebilir. Bir alerjik reaksiyon yaşarsanız ve tepkisiz kalırsanız, bileklik diğer insanlara alerjiniz hakkında bilgi verir, böylece doğru yardımı hızlı bir şekilde alabilirsiniz.
Belirtilerin ortaya çıkması saatler veya bazen günler sürebilir ve bunların ne kadar şiddetli olduğu genellikle yediğiniz yiyeceğin miktarına bağlıdır. Belirtiler genellikle ishal, kabızlık ve karın ağrısı gibi bağırsaklarınızla ve egzama gibi cilt rahatsızlıkları ile ilgilidir.
Yiyecek tahammülsüzlüğünüz olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuza görünün. Daha fazla teste ihtiyacınız olabilir ve doktorunuz sizi uzman tavsiyesi için bir diyetisyene sevk edebilir.
REFERANSLAR:
Food Allergies | Causes, Symptoms & Treatment