FPS Ya da açılımı ile Frame Per Second oyun dünyasında sıkça duyduğumuz terimlerden birisi olmaktadır. Oyun dünyasında oyundan aldığımız performansı göstermek için kullanılan metriklerin başında gelmekte. Peki bu FPS nedir, nasıl yükseltilir?
FPS Nedir?
FPS nedir, nasıl yükseltilir? Sorusu sıkça sorulmaktadır. Özellikle ekran kartı incelemelerinde bu terim sık sık karşımıza çıkmaktadır. İnsanlar da bunun ne anlama geldiğini merak etmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi FPS Frame per second anlamına gelmektedir. Bu da Türkçe olarak saniyedeki kare sayısı demektir. Erkanımızda o anda var olan görüntünün saniyede kaç kare olarak gösterildiği bu ölçüm yöntemi ile gösterilir. Saniyede ekranımıza aktarılan kare sayısı arttıkça görüntü de o denli akıcı olacaktır. Özellikle çok hızlı oynanan savaş oyunlarında ekranımıza çok fazla kare gelmesi önemlidir.
FPS sadece oyunlarda da önemli değildir. Günlük yaşantımız sırasında da ekranlarımızda ne kadar çok kare oluşursa bize o kadar akıcı bir görüntü sunacaktır. Twitter gibi sitelerde aşağı doğru kaydırma işlemi yaparken bile ekranımızda çok fazla kare olması önemlidir. Kare sayısı azaldıkça takılmalar varmış gibi bir görüntü oluşacaktır. Bu da kullanımımızı ciddi anlamda etkileyecektir.
FPS Kaç Olmalıdır?
FPS nedir nasıl yükseltilir sorusundan önce FPS’in kaç olması gerektiğine de değinmek gerekir. Açıkçası burada ne iş yaptığınız ve ekranınız kaç HZ olduğu önemlidir. Eğer ekranınız düşük bir hz değerine yani yenileme oranına sahipse daha düşük FPS oranları da size yeterli olacaktır. Bunun yanında günlük kullanımda da çok yüksek FPS değerlerine gerek yoktur. Fakat rekabetçi bir oyun için veya sayfalar dolusu bir yazıyı aşağıya doğru kaydırmanız gerektiğinde yüksek FPS almanız önemlidir.
Şimdi sorumuza geri dönecek olursak gerek oyun gerekse de günlük kullanım için ekranınızda en az 30 kare görüntü olmalıdır. Yani aldığınız FPS değeri en az 30 olmalıdır aksi halde görüntü sanki kasıyormuş, ara ara donma yapıyormuş gibi görünecektir. Fakat bu durum rekabetçi oyunlarda değişmektedir. CS:GO gibi oyunlarda FPS değerinin en az 60 olması tavsiye edilir. Tabii ki bu noktada ne kadar yüksek değerlere ulaşırsanız görüntü de o kadar akıcı olacak ve size o kadar çok zevk verecektir.
Ekranım 60 Hz, 60 FPS Üstünü Gösterir Mi?
Bu noktada en çok sorulan sorulardan birsi de monitörümün yenileme oranından daha yüksek bir FPS almam işe yarar mı sorusu olmaktadır. Bu noktada en çok 60 Hz ekranlar sorulmaktadır. Monitörünüzün yenileme oranı 60 Hz olsa bile bunun üstündeki FPS’leri de sizlere gösterecektir. Tabii ki daha yüksek yenileme hızına sahip bir monitördeki kadar akıcı olmayacaktır fakat yine de aradaki fark anlaşılacaktır. Bu noktada monitörünüzün yenileme değeri düşük olsa bile aldığınız yüksek FPS’in büyük bir faydası vardır.
FPS Nasıl Yükseltilir?
Fps nedir sorusunu cevapladığımıza göre asıl konumuza gelecek olursak, bilgisayarımızda aldığımız FPS değerini yükseltmenin birkaç tane yolu vardır. Bunlar;
Donanımsal İyileştirme Yapmak
FPS değerini yükseltmenin en iyi yolu tabii ki donanımlarımızı yükseltmektir. Özellikle ekran kartımız ve işlemcimiz bu noktada en belirgin donanımlar olmaktadır. Ekran kartımız ve işlemcimiz ne kadar güçlü olursa görüntüyü de o denli yüksek kare oranı ile üretecektir. Bu da hem oyunlardan aldığımız tadı arttıracak hem de bilgisayarımızın performansını yükseltecektir. Tabii ki bu yöntem için paramızın olması gerekir. Yeterli miktarda bütçemiz varsa yapabileceğimiz en kolay yükseltme, donanımsal yükseltmektir.
Gereksiz Uygulamaları Kapatma
FPS yükseltmek için ikinci yapabileceğimiz özellikle oyunlara girerken gereksiz uygulamaları kapatmaktır. Arka planda çalışan her şey bilgisayarımızın performansını etkilemektedir. Bu noktada özellikle oyunlara girerken arka planda fazla uygulama bırakmamaya özen göstermemiz gerekir. Arka planda çalışan programları ve uygulamaları görmek için görev yöneticisini kullanabiliriz. Yine görev yöneticisi üzerinden bu uygulamaları kapatabiliriz.
Laptop Kullanıyorsak Fişe Takmak
Windows çalıştıran dizüstü bilgisayarlar fişe takılı değilken tam performanslarını vermezler. Bu noktada eğer oyundan çok düşük bir performans alıyorsanız mutlaka bilgisayarınızı fişe takılı olarak kullanmalısınız. Özellikle içerisinde Geforce serisi bir ekran kartı varsa mutlaka fişe takılı olarak kullanmalısınız. Bilgisayarınız fişe takılı olmadığı durumlarda hem pil ömrünü uzatmak hem de pilinizi korumak için kendini kısıtlayacaktır.
Güç Modlarını Kontrol Edin
Gerek Windows içerisinde gerekse de bilgisayarınızı aldığınız markanın özel programları içerisinde güç seçenekleri bulunmaktadır. Özellikle laptop kullanıyorsanız mutlaka bilgisayar üreticisinin bu konuda bir yazılımı vardır. Eğer bilgisayarınız toplama ise veya bu tür bir yazılım yoksa Windows içerisinde de güç modları yer almaktadır. Bu güç modlarından mutlaka yüksek performans seçilmelidir. Bilgisayar üreticilerinin yaptığı yazılımlarda bu mod oyun modu olarak da geçebilir.
Grafik Ayarlarını Düşürün
Oyunun grafik ayarlarını düşürmek de işe yarayacaktır. Bunun yanında oyunu daha düşük bir çözünürlükte açmak da FPS değerini yükseltecektir.
Yukarıdaki maddelerden de görebileceğiniz gibi FPS değerinin düşük olmasının en büyük sebebi bilgisayarınızın performansının yetersiz olmasıdır. Bütçeniz elverdiğince işlemcinizi ve ekran kartınızı yükseltmeniz gerekir. Diğer yöntemler çok büyük bir etki sağlamayacaktır. FPS doğrudan olarak donanımsal güçle ilgilidir. Diğer yöntemler sadece bilgisayarınızın tüm gücünü ortaya çıkarmak ve bu gücü oyuna aktarmak için kullanılan yöntemlerdir. Bilgisayarınızın gücü açtığınız oyuna yetmiyorsa yapılabilecek fazla bir şey yoktur.