Türk toplumu olarak özellikle Türk Kahvesi müptelasıyız ve çoğumuzun olmazsa olmazıdır. Fakat her gün kahve içmek vücudumuzda ne gibi etkiler sergiliyor? Düzenli kahve içmek faydalı mı zararlı mı? Hiç düşündünüz mü?

İnsanlar kahveyi çok seviyor ve bunu kanıtlayacak istatistikler var. Aslında, 18 yaşın üzerindeki Avrupalıların yüzde 54’ü günde ortalama 3,1 fincan / kupa içiyor. Peki her gün içiyorsak vücudumuzda neler oluyor?

Düzenli Kahve İçmek Vücudumuz İçin Faydalı mı?

Düzenli Kahve İçmek Vücudumuz İçin Faydalı mı?

Düzenli Kahve İçmek Vücudumuz İçin Faydalı mı?

Kansere ve diğer hastalıklara yakalanma şansınızı azaltabilirsiniz

Etiyopya’da bir keçi çobanı bilinmeyen meyveleri yanlışlıkla tükettikten sonra keçilerinin enerji seviyelerinin yükseldiğini fark ettiğinde ortaya çıktığı söylenen kahve bitkisinin keşfinden bu yana bilim, kahve dünyasında büyük ilerlemeler kaydetti. Her gün sade kahve içerek, aslında belirli hastalıklara yakalanma şansınızı azaltıyorsunuz. İşte kahvenin beyninizi bunamadan nasıl koruyabileceği.

Amerikalı ünlü diyetisyen Beth Witherspoon’a göre, “Orta düzeyde kahve tüketimi (günde 3-5 fincan) tüm nedenlerden kaynaklanan ölüm oranının azalması, tip 2 diyabet geliştirme riskinin azalması ve Parkinson hastalığı ile demans riskinin azalmasıyla bağlantılı olabilir, karaciğer sirozu ve karaciğer ve endometriyum dahil belirli kanserlerin gelişimini olumlu yönde etkileyebilir.”

Hatta uzmanlar, kahveyi bu tür hastalıkları önleme konusundaki mucizevi yeteneği nedeniyle “mucize ilaç” olarak nitelendirdiler.

Ancak uzmanlar, kahvenin faydalarının en iyi siyah kafeinli kahve ile elde edildiğini belirtiyorlar. Antioksidanların işe yaraması için… krema ve şekerinizden vazgeçmeniz gerektiğini de aklınızda bulundurmalısınız.

Her gün düzenli kahve içmek genel ruh halinizi iyileştirebilir

Hastalıkları önlemenin yanı sıra, kahvenin kafein içeriği doğrudan beyninizle ilişkilidir. Bu etkiler özellikle düşük tüketim seviyelerinde (yaklaşık 75 mg) görülür. Uzmanlara göre, “Kafein, gelişmiş zihinsel uyanıklık ve dikkat, konsantrasyona yardımcı olması ve iyileştirilmiş ruh hali dahil olmak üzere beyindeki olumlu eylemlerle ilişkilendirilmiştir.”

Kahve intihar riskini azaltır. Harvard tarafından 2013 yılında yapılan bir araştırma, günde iki ila üç fincan kafeinli kahve içenlerin intihar riskini yüzde 45 oranında azalttığını buldu. Muhtemelen kafeinin uyarıcı etkisinin insanların ruh hallerini iyileştirmesine yardımcı olması, bunda etken rol oynamaktadır.

Bellek tutmayı artırabilir

Kafeinin uyanıklık, dikkat, konsantrasyon ve ruh hali üzerindeki olumlu etkisi o kadar da şaşırtıcı olmasa da hafızayı korumayı geliştirme yeteneği oldukça yeni bir çalışmaya dayanıyor. Bilim dergisine göre, “Kafein, ortalama olarak uygulamadan 24 saat sonra performansı arttırmaktadır…

Kafeinin, insanlarda uzun vadeli anıların pekiştirilmesini artırdığı da çalışmalarla ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca, daha fazla kafeinin daha iyi olması gerekmediğini ve her zaman üretkenlik üzerinde olumlu bir etkiye sahip olamayacağını belirtmek önemlidir.

Daha iyi bir sporcu olmanıza yardımcı olabilir

Kahve seven sporcular: şanslısınız. Görünüşe göre sporcular kahveden elde edilen hem zihinsel hem de fiziksel özelliklerden yararlanıyor. Witherspoon’a göre, “Kahvede bulunan tamamen doğal kafein, özellikle aerobik veya dayanıklılık egzersizlerinde gelişmiş fiziksel performans ile ilişkilendirilmiştir.

Performans iyileştirmesi için önerilen kafein miktarı vücut ağırlığının kilogramı başına 2-6 miligram kafeindir. Bu, 70 kd ağırlığındaki biri için yaklaşık 1 ila 4 fincan normal demlenmiş kahve demektir. ” Sonuçta, kafein hem uzun süreli hem de kısa süreli egzersizler sırasında performansı artırabilir.

Kafein ayrıca beyindeki reseptörlerle reaksiyona girerek yorgunluk hissi veren bir kimyasal olan adenosini tanıyan kısmı “kapatmak” için kullanılır.

Bu anlamda ağrı kadar yorgunluk hissinde de azalma olur. Kafeinin konsantrasyonu ve uyanıklığı artırma yeteneği de başarılı bir antrenmana yardımcı olur.

Fazla tüketilirse günlük rutininizi olumsuz etkileyebilir.

Fazla kahve tüketilirse, anksiyete, panik atak, huzursuz uyku, uykusuzluk ve kafein bağımlılığı gibi olumsuz yan etkiler yaşanabilir. Fakat bu yan etkiler kişinin fiziksel ve ruhsal sağlığına göre de değişiklik gösterebilir. Uzmanlara göre, Kafein alışkanlığı olan kişiler, son kafein dozundan 12-24 saat sonra ‘kafein yoksunluğu’ yaşayabilir. Bu durum genellikle kalıcı değildir ve 24 ila 48 saat içerisinde düzelir.

En belirgin semptom baş ağrısıdır. Yapılan bazı araştırmalar belirli bir süre içerisinde sürekli ve belirli bir miktar kahve tüketiminin ölümcül olduğunu göstermektedir. 1 gün boyunca aralıksız 100 kupa kahve içmenin ölümcül olduğunu ortaya çıkaran çalışmalar, bu dozun kişiden kişiye göre farklı metabolize edildiği için değişeceğini de vurgulamıştır.

Tavsiye Makale: Keten Tohumu Yağı ve Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?

Düzenli kahve içmek kolesterol seviyenizi yükseltebilir (nasıl demlediğinize bağlı olarak)

Kolesterol endişelendiğiniz bir şeyse, kahvenizin nasıl hazırlandığını iki kez kontrol etmek isteyebilirsiniz. Bir Fransız presi, bir süzgeç kullanıyorsanız veya espresso içmeyi tercih ediyorsanız, kahveniz kağıt filtreli veya hazır kahveden çok daha yüksek miktarda kafestol içerir ve bu da vücudun düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol seviyelerine neden olur. Bunun nedeni, filtrenin kahveyi terpen adı verilen kolesterolü yükselten yağlarından ayırabilmesidir.

Kan basıncınız artabilir, ancak uzun vadeli olumsuz etkiler yoktur

Son olarak, kahve kan basıncında artışa neden olabilir. Tipik olarak, bu artış kısa ve geçicidir ve uzun vadede hiçbir olumsuz etkiye neden olmaz. Yüksek tansiyon ve kalp hastalığı ile bağlantılı başlıca diyet faktörleri… tipik olarak kan damarlarının sertliğine katkıda bulunur…  Bununla birlikte, düzenli kahve içmek kan damarları üzerinde böyle bir zararlı etkisi olmadığına dair uzman görüşleri bulunmaktadır.

REFERANSLAR:

Is coffee good or bad for your health?

9 Reasons Why (the Right Amount of) Coffee Is Good for You

What happens to your body when you drink coffee every …

Kategori:

Etiketler: