Domain Nedir ?

İnternet ortamındaki blog, sosyal medya, video medyaları vb. gibi tüm sayfaları ziyaret etmek için kullanıcılar olarak bir tarayıcı kullanırız. Bunlar genellikle İnternet Explorer, Google Chrome, Mozilla vb. gibi tarayıcılardır.  Domain nedir, sorusunun cevabı ise kullanılan tarayıcıların url kısmına girdiğimiz “www”,  “http”, “https” gibi kısaltmalar ile başlayıp “com” “net” vb. uzantılar ile biten adrese domain denilmektedir. Bir diğer ismi ise Alan adı olarak bilinmektedir.

Domain (Alan adı) genel anlamıyla bir internet sayfasının kullandığı adı ve uzantısıdır. Kullanıcılar ziyaret ettiği web sitelerini bu domain ile bilir.

Örnek olarak bulunduğunuz web sitesinin domaini aşağıdaki gibidir.

domain nedir, nasıl alınır

domain nedir

Domain hakkında çoğu kişinin bilmediği bir bilgi vardır. Aslında her sitenin bir IP adresi bulunmaktadır. Şahsen ben tarayıcımın url adres kısmına sitemin IP adresini yazıp git dersem siteye bağlanırım. Ancak günümüz dünyasında artık sayısızca web sitesi bulunmaktadır. Her insanın günde onlarca ziyaret ettiği web sitesinin IP adreslerini akılda tutamaz. Bu noktada ise kullanıcılara bu zorluğu kaldırarak sitelere IP adresi yerine domain adresini yazarak kolayca bağlanma imkanı sunmaktadır. Bilmeliyiz ki domain terimi var olmasaydı kullanıcılar internet sayfalarına girmek için her internet sayfasının kendi IP adresini yazarak bağlanmaya çalışırdı. Kısacası domain bir nevi insanların hayatını kolaylaştırmış bir sürü IP numarasını ezberlemekten kurtarmıştır. Alan adı kavramını öğrendik bundan sonra ise domainin nasıl alınacağı sorusunu inceleyelim.

Domain Nasıl Çalışır?

Domain nedir sorusundan daha önemlisi ise domainin çalışma mantığıdır. Domainin çalışma mantığı ise şu şekilde diyebiliriz;

Ziyaretçi tarayıcısına bir domain yazıp arattığında, ilgili domain DNS olarak bilinen açılmış hali ise “Domain Name Sytem (Alan isimlendirme sistemi) e istek iletir. DNS ise bir veri tabanı sistemi olup IP adreslerini çevirmeyi sağlar.  Açılan istek sitenin barındırıldığı hosting sunucusuna iletilir. Basit bir kavram ile demek gerekirse DNS hosting sunucusuna x ziyaretçisinin ilgili internet sayfasına girmek istediğini belirtir.

Bu durum yazı olarak biraz karmaşık gözükse de sistemsel olarak arka planda saniyeler içerisinde gerçekleşir.

Domain (Alan adı) Uzantısı Nedir ?

Bir domaine sahip olmak istiyorsanız seçtiğiniz domainin uzantısına dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü her domain uzantısının kullanış amacı farklıdır. Ancak günümüzde uzantılar kullanış amacından sapmış farklı sektörlerde de kullanılmaktadır.

Bir domainin uzantısı sahip olduğu adın bitiminde bulunan noktadan sonraki kısımdır. Dünya genelinde en çok “com” uzantısı tercih edilmektedir. Çok tercih edilmesinin sebebinin büyük çoğunluğu kullanıcıların alışkanlığından kaynaklıdır. Günümüzde her insan url adres kısmına bir domain yazdığında sonuna ister istemez “com” uzantısı koymaktadır. Bu durumdan dolayı site sahipleri en çok bu uzantıyı tercih eder. Tüm uzantılar aslında bir domain türünün içerisinde barınırlar. Domain türleri popüler olarak 3 gruba ayrılır.

TLD (Top-Level) Domain Nedir?

TLD domainler Türkçe karşılılığından da anlaşılacağı üzere üst seviye domainler olarak bilinir. Bu domainlerin en popüleri olarak “com” “net” “org” uzantılarını sayabiliriz. Genelde bir domain satın almak istediğimizde domainin TLD uzantıları çoğunlukla satın alınmıştır. Bu sebepten istediğiniz domaini bir türlü bulamazsınız.

Bilmelisiniz ki Google’nin gözünde tüm domain uzantıları aynı konuma sahiptir. Bu yüzden hedeflediğiniz domainin popüler uzantıları satın alınmış olsa dahi üzülmenize gerek yok. Buna en basit olarak herhangi bir konu başlığını google arama motorunda aratarak ilk sayfada çıkan uzantılarına bakabilirsiniz. Belki de hiç duymadığınız uzantılar biler ilk sayfada çıkmaktadır. Bu yüzden projenizin TLD uzantıları dolu olsa dahi alternatif uzantılardan seçerek hedefinize devam edebilirsiniz.

ccTLD’ler (Country Code Top Level) Nedir?

ccTLDs kelimesinin Türkçe karşılığı ülke kodu üst düzey domaini demektir. Bir ccTLDs domain uzantısı bağlı olduğu ülkeye hastır. Ziyaretçiler bu uzantıya sahip olan internet sayfalarının o ülkeye ait bir site olduğunu anlamaktadır. Bir örnek vermek gerekirse domain uzantısının sonu “tr” olarak bitiyor ise bu domain Türkiye coğrafyasına özgüdür.

Birkaç örnek daha verirsek ;

  • .it : İtalya uzantısı
  • .eg Mısır uzantısı
  • .br Brezilya uzantısı
  • .az Azerbaycan uzantısı

sTLDs (Sponsored Top-Level) Domain Nedir ?

sTLDs domainler internet sitesinin kategorisini belirler. Örnek ile anlatılmam gerekirse ;

  • “gov” uzantısı devlete ait web sitelerini bildirir.
  • “edu” uzantısı eğitim sitelerini bildirir.
  • “k12” uzantısı Meb  (Milli Eğitim Bakanlığı) tarafından onaylanmış eğitim ve öğretim kurumlarını bildirir.

Hangi Domain Uzantısı Hangi Amaçla Kullanılır?

  • .com 

Ticari şirketlerin kullanım amacına yönelik piyasaya sunulmuştur. Ticari şirketlerden ziyade şahıs olarak bizlerde kullanabiliriz . Günümüzde en çok tercih edilen TLD uzantısıdır. Herhangi bir belge talep etmez, boşta bulan alır prensibi ile işler.

  • .net

Piyasaya sunulma amacı ağ ile ilgili iletişim firmalarının kullanılması hedeflenmiştir. Ancak kullanım amacından çıkmıştır ve “com” domaini ile çok tercih edilenler arasına girmiştir. Herhangi bir belge talep etmez, boşta bulan alır prensibi mantığıyla çalışır. Genelde “com” uzantı sahipleri “net” uzantısını da beraber satın alır.

  • .org

Günümüzde kar amacı gütmeyen kuruluşlar olan sivil örgütler, dernekler, topluluklar, partiler vb. için piyasaya sunulmuştur. Herhangi bir belge talep edilmez, boşta bulan alır prensibi ile çalışır.

  • .gov

Piyasaya sunulma amacı Amerika Birleşik Devletleri’ne ait tüm resmi kurumlarınca kullanılmasıdır. Sadece yalın “.gov” olarak sadece ABD ülkesi kullanabilir. Diğer ülkeler ise uzantının sonuna kendi ülke uzantısını ekleyerek kullanabilir.

  • .edu

İsminden anlaşılacağı üzere “education” yani eğitim anlamından gelir. Kullanım amacı eğitim ve öğretim kurumlarını belirtir. Belge ihtiyacı yoktur, herkes tarafından satın almaya açıktır.

  • .shop

Anlamını bildiğiniz üzere alışveriş anlamına gelmektedir. Genelde ülkemizde alışveriş siteleri .com tercih etmektedir ama diğer ülkelerin çoğunluğu alışveriş kategorisinde .shop uzantısını tercih eder.

  • .com.tr

Ülkemizde Ticari Sicil Gazetesi’ne kayıt olan firmalar kullanabilmektedir. Ancak evrak ihtiyacı duyulmaktadır.

  • .tv

Herhangi bir belgeye ihtiyaç yoktur. Tv yayınları yapan kurum ve kuruluşlar için piyasaya sunulmuştur.

  • .name

Türkçe karşılığı isim anlamına gelen bu uzantının piyasaya sunulma amacı kişisel blog sayfaları içindir. Şahsımıza ait tüm kategorilerde makale paylaşan sitelerde kullanabiliriz. Belgeye ihtiyaç yoktur, boşta bulan alır prensibi geçerlidir.

  • .info

Yabancı ülkelerde çok tercih edilen bir uzantıdır. Genel olarak kullanım amacı bilgi, öğretici paylaşım yapan sitelerde kullanabiliriz. Bilgi amaçlı açılan bloglar için dış ülkelerde çok tercih edilmektedir. Herhangi bir belgeye ihtiyaç yoktur. Boşta bulan alır prensibi geçerlidir.

Subdomain (Alt Alan Adı) Nedir?

Domain nedir sorusundan sonra merak edilenlerin arasında bir de subdomain kavramı vardır. Subdomain’in dilimizde karşılığı alt alan adı demektir. Subdomain demek, web sitenizin domainin altına açılabilen farklı veya aynı kategorileri barındırabilen alt alan adlarıdır.

Örnek vermek gerekirse ;

Ana alan adı : konubilgi(.com)

Alt alan adı : blog(.)konubilgi(.com)

Subdomainin çalışma mantığı ise biraz farklıdır. Siz eğer alan adınızın altına bir subdomain açtıysanız her bir subdomaine özel ftp klasörü tanımlanır. Bu tanımlanan ftp klasörüne oluşturduğunuz site dosyalarını aktarırsınız. Günümüzde de bir çok popüler web sitesinin subdomaini bulunmaktadır. Genelde bunlar forum ve bloglardan oluşmaktadır.

Subdomain Neden Önemlidir?

Kesin olarak söylemeliyiz ki bir web sitesinin subdomain kullanması seo açısından oldukça önemlidir. Açacağınız her bir subdomain sitenizi bir adım ileriye taşıyacaktır. Geçmişe bakarsak eski web sitelerinin subdomainleri bulunmazdı. Ancak günümüz şartlarında kaliteli bir web sayfasının birden fazla subdomaini bulunmaktadır.

Örnek vermek gerekirse, bir satış işletmenizin olduğunu varsayalım. Ürünleriniz Türkiye genelindeki tüm şehirlerdeki şubelerinizde satılmaktadır. Siz sadece bir domain üzerine tüm siteyi inşa etmek yerine tüm şehirler için bir subdomain açarak her şehrin şubesini tanıtımını paylaşımını ayrı ayrı yapabilirsiniz. Açılacak her şehrin subdomaini ana domainizin kalitesini arttıracaktır.

Subdomain Nasıl Oluşturulur?

Subdomain oluşturmak için öncelikle bir domaine ve domain ile ilişkilendirilmiş hosting sunucusuna ihtiyacımız var. Eğer bunlara sahip isem ana sitemin altına dilediğim kadar subdomain açabilirim. Burada dikkat edilmesi gereken durum ise satın almış olduğunuz hosting paketinin içeriğidir. Eğer satın alınan hosting paketinin içeriği sınırsız değil ise dilediğiniz kadar subdomain açamazsınız. Bu yüzden hosting satın alınırken ileri seviyelerde bu tür hatalar ile karşılaşmamak için sunulan hizmetlerin içeriklerine dikkat ediniz.

Subdomain oluşturma işlemini “Subdomain Nasıl Oluşturulur” adlı konumuzdan detaylıca öğrenebilirsiniz.

Domain Nasıl Alınır?

Domain nedir sorusundan sonra domain nasıl alınır sorusuna gelmiş bulunmaktayız. Öncelikle satın alacağımız domainin güncel hali ile boşta olması gerekmektedir.  Alan adınızı alınırken dikkat etmemiz gereken bir kaç başlık vardır. Bu başlıkları incelemeden domain almamanızı önermekteyiz. Çünkü alınan domainin iadesi olmaz, süresi bitene kadar sizde kalır. Bu sebepten domain satın almadan önce projenizi belirlemeniz gerekmektedir. Belirlenen proje sonrası o projeye uygun alan adı arayışına geçebilirsiniz. Alan adı arayışında aşağıdaki maddelere uyum sağlar iseniz sitenizin temel kalitesini baştan sağlamış olursunuz.

Domain nasıl alınır, nelere dikkat edilir sırasıyla derledik;

Domaini Hangi Firmadan Satın Almalıyım?

Domain satın almak için ilk başta nereden alacağımızı kesinleştirmemiz gerekir. Satın alacağımız firmanın kalitesi, teknik desteği, güvenilirliği ve sunduğu fiyatlar bizler için oldukça önemlidir. Güvenirliği ve kaliteliği ön planda olmayan bir firmadan domain kaydı yaptırmak ileriki süreçlerde bizi oldukça uğraştıracaktır.

Kullanıcıların için domain firmasının sunduğu ücret oldukça önemlidir. Domain alırken büyük firmaların kampanyalarını takip edebilirsiniz. İlk alımlara özel belirli oranda indirim sağlayan firmaları tercih etmek her zaman mantıklıdır. Aranan bir diğer özellik ise domain transferi diyebiliriz. Domaininizi farklı bir firmaya taşımak istediğinizde bu operasyonu sizlere sunan firmaları tercih ediniz. Aynı zamanda domain sürenizin bitiş tarihini unutabilirsiniz, bu gibi durumlarda sizlere süresi biten domaininiz hakkında bilgilendirme yapan firmalar bir adım öndedir.

Domain Adımı Nasıl Bulurum?

Yukarıdaki adımı takip ederek kendinize bir domain firmasını bulduğunuzu varsayalım. Şimdi ise bulduğumuz domain firmasından kendimize bir alan adı araması yaparak projemize uygun bir domain bulmalıyız. Domain firmasının web sitesine girerek domain arama satırına projemize uygun bir isim aratıyoruz. Burada önemli olan kısım ise seçecek olduğumuz domainin uzantısıdır. Aratılan ismin genel olarak TLD uzantılarından .com’u doludur. Bu sebepten hemen bulmanız biraz zaman alacaktır ve başka aklınızdaki isimlerden başka isimlere kayma fikri yaşayabilirsiniz.

Burada çok önemli bir husus vardır, bu hususa yeni başlayanların çok dikkat etmesi gerekir. Bulduğunuz domainin içerisinde türkçe karakter olmamasına çok dikkat ediniz.

Türkçe karakterler kapsamına giren harfler : “ö”, “ç”, “ş”, “ı”, “ğ”, “ü”  

Yeni başlayan arkadaşlar için bu bilgiler ile kafanızı karıştırdım diyebilirim ama sizlerin daha iyi anlayabilmesi için bir örnek verelim ;

Domainiz örneksun(.)com olsun siz bunu türkçe karekterleri kullanmayarak orneksun(.)com olarak almanız google açısından oldukça önemlidir.

Domain Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Domain seçimi her ne kadar basit gözükse de doğru domain adresini bulmak uğraştırır. Doğru domain adresinizi bulmanız sitenizin seo açısından verimli kılınacağını, google arama motorunda daha üst seviyelere taşınmanıza yardımcı olacaktır. Domain tercih etmeden önce muhakkak aşağıdaki maddeleri inceleyiniz. Bu maddelere göre doğru domain adresinizi bulabilirsiniz.

  • Kısa bir alan adı belirleyiniz. 

Seçecek olduğunuz domain isminizin uzun olmamasına özen gösteriniz. Sitenizin ismi ne kadar uzun olursa ziyaretçilerin aklında kalması o kadar zor olur. Kendinizden yola çıkarak girmiş olduğunuz web sitelerinin isimleri kısa ve akılda kalıcı bir şekilde olursa hatırlama şansınız yüksek olur. Ancak uzun bir alan adının tekrar akla gelmesi çok düşük bir ihtimaldir. Bu sebepten dolayı seçecek olduğunuz domaini mümkün olduğu sürece kısa tutmaya çalışınız. Kısa olmasının yanı sıra birazda akılda kalıcı kelimeler seçmeyi tercih ediniz.

  • Türkçe karakter kullanmayınız.

Mümkün olduğu sürece domain isminizde Türkçe karakterler bulundurmayınız. Çünkü kullanılan Türkçe karakterler sizlerin karşısına çok sorun çıkaracaktır. Bunlara en basit örneği olarak web sitenizde bulunan bir yazının linkini bir medya yada sosyal platformda paylaştığınızda link içerisinde tuhaf anlaşılmayacak semboller görebilirsiniz. Aslında domain isminde Türkçe karakter bulunamaz ama IDN sistemi sayesinde bu artık mümkün kılınabilir bir durum oldu.

  • Anahtar kelimenizi domain içerisinde kullanmaya çalışın.

Web siteniz için bir anahtar kelime seçerek google arama motorunda bu anahtar kelime yükselirsiniz. Anahtar kelimenizin domain içerisinde geçmesi de web sitenizin seo açısına oldukça fayda sağlar.

  • Akılda kalınabilmesi için .com uzantısını tercih edebilirsiniz.

Yukarı yazıda bahsedildiği gibi aslında domain uzantılarının Google gözünde hiçbir farklılığı yoktur. Ancak tüm dünya genelince en çok kullanılan TLD uzantısı olan .com uzantısı çok bilinen olduğu için akılda kalınması yüksek orandadır. Sitenizin ismini bilen bir ziyaretçi domain isminizi url adresine yazdığında ister istemez sonuna .com uzantısını ekler. Bu bir nevi alışkanlık olup bizde bu alışkanlıktan faydalanabiliriz.

  • Domain geçmişini sorgulayınız.

Seçecek olduğumuz domain daha önceden birden fazla kullanıcılar ile satın alınmış olabilir. Bu yüzden domaininizin geçmişte hangi projeler için kullanıldığını sorguma işlemi yaparak görebilirim. Belirlemiş olduğumuz domain geçmişte spam içerik, yetişkin içerik gibi ihlaller ile google gözünde ban yemiş olabilme ihtimaline karşı kontrollerimizi yapalım. Sonuç olarak her şeyden önce her zaman domain geçmişi temiz olan bir alan adını tercih ediniz.

  • Markalaşmış benzer domainlerden uzak durun.

Markasını yapmış, bilinen tanındık firmaların domainlerine benzer isimler almayınız. İleri zamanlarda yasal yollar ile karşınıza çıkabilir. Her zaman özgün domainleri tercih ediniz

  • Domain içerisinde çizgi ve sayı kullanmayınız.

Belirlemiş olduğunuz domain içerisinde Türkçe karakter kullanmamanın yanı sıra sayı ve çizgi işaretini de kullanmayınız. Bir veya iki kelimeden oluşan sade akılda kalıcı domainler tercih ediniz.

Satın Aldığım Domaini İade Edebilir miyim?

Satın alınan bir domain aynı gün içerisinde olsa dahi iptal edilemez. Ek olarak domainler diğer sunucu vb. hizmetler gibi değildir. Belirli bir kurum tarafından (ICANN) yönetilmektedir. Bu kurumun satın alma şartlarında satın alınan bir domainin iptali mümkün olmadığı açıkça belirtilmiştir. Bu yüzden satın aldığımız bir domain ne değiştirebiliriz nede iptal edebiliriz.

Domain Adresimi Başka Firmaya Taşıyabilir miyim?

Satın almış olduğumuz bir domain gerek aynı firma içerisinde gerek ise başka firmaya transfer edebiliriz. Bu koşulu genelde tüm domain firmaları sağlar. Ancak bazı firmalar bu işlemi ücretsiz bir şekilde sunar, bazı firmalar ise belirli bir ücret karşılığında sunar. Bu yüzden yukarıda bahsedildiği gibi domain satın almadan önce bu şartları sizlere ücretsiz sunan kaliteli firmaları tercih ediniz.

 

Sonuç olarak sizlere domain nedir ve nasıl alınır bilgisini detaylıca aktarmış bulunmaktayız. Makalemizden sonra halen aklınıza takılan bir soru veya fikir var ise bizlere iletişim sayfasını kullanarak ulaşabilirsiniz.

Etiketler: